Friday, July 31, 2009

Ayah

Posted by Damia's Mommy at 10:17 AM 0 comments
Ahh..rindunye kepada seorang insan yang bernama ayah..yang hampir 9 tahun meninggalkan kami sekeluarga..betapa aku rindukan dia..selama 9 tahun dia meninggalkan kami..aku cuba untuk tidak mengingati..bukan benci..tapi aku xdapat lupakan kenangan pahit tu..

____

Hari terakhir aku berjumpa ayah..aku nk balik semula ke kolej..masa tu aku belajar kat Matrik Dungun..Masa aku salam dengan dia..aku cium tangan dia..dan mulut aku tiba2 cakap.."kakya minta maaf..."aku pun xtau nape aku mesti cakap mcm tu..sedangkan sebelum ni xpenah aku cakap mcm tu..lepas tu..aku terus keluar dari rumah..masa aku nk pakai kasut..aku terpandang belakang..dan aku tgk dia tgh memerhatikan aku dengan penuh erti..masa tu terdetik dihati aku..kenapa dia pandang aku begitu..dan itula kali terakhir berjumpa dengannye..

Bila aku balik kolej..aku seolah2 xtenang..tapi xterpikir pun pasal dia..cume jiwa aku xtenang..satu hati..aku call mak..tanye kabar semua..dan mak cakap..ayah xsihat..demam..
dan aku..entahla kenapa..terpikir nk call abg2 aku..suruh diorang balik kg..aku cakap"..abang..balik...ayah xsihat..demam...nk sangat jumpe anak2 dia.".entah kenapa aku cakap mcm tu..sedangkan aku xpk pun nk cakap mcm tu..seolah2 menda tu dah dirancang..dan mak ade call..cerita yg ayah nk bg motor besar dia pada abg aku..dan secara tidak sengaja sekali lagi aku cakap.."agaknye nk mati kot..tetiba je kasik motor kesayangan dia"..demi allah..aku xtau kenapa aku cakap mcm tu..seolah2 aku xsedar aku cakap mcm tu..
dan..dalam masa yg sama..seolah2 ade org berbisik..yg ayah akan meninggal pada hari valentine..hampir seminggu menda tu berkumandang kat telinga aku..tapi peliknya aku xcall pun dia..bertanya kabar..

dan pada 14 february 2001..pada pukul 6ptg...aku seolah2 sasau..aku pergi ke tepi laut depan kolej..dan menjerit..terasa sedihn sgt..ntah kenapa aku jadi begitu..rupanye waktu itu dia telah menghembuskan nafas terakhir..mungkin kerana naluri seorang anak..dapat merasakannya..

dan lepas magrib..aku telefon rumah..sengaja..hanya utk tanye kabar..xmengesyaki ape2..dan bila diksa beritau aku berita yg ayah dah takde..aku terus menangis di public phone tu..terus aku tinggalkan phone tu..aku berlari sekuat hati ke bilik..diam..tanpa berkata ape2..benar2 aku terkejut..xsangka apa yg berbisik ditelinga aku jadi kenyataan..dan kini aku kehilangan seorang ayah..

rupanye keluarga aku cube menghubungi aku tapi xdapat..sampaikan g balai polis utk hubungi aku..ntah kenapa hp aku xdapat dihubungi..

dalam kereta aku hanya menangis sepuas hati...xsedar dah sampai kg..
dan bila menatap wajah ayah..aku rasa dah kehilangan segala2nya ...

kenapa dia mesti pergi meninggalkan aku..mak..dan adik2..yg masih memerlukan dia..

End.

Friday, July 24, 2009

Mak De

Posted by Damia's Mommy at 12:08 PM 0 comments






Ibu * Damia * Mak De..



Pak Teh yg sengal

Posted by Damia's Mommy at 12:01 PM 0 comments
tetiba je teringat kat pak teh damia..ntah ape la dia buat sekrang ni..pak teh sorang ni seorang yg xleh nk jangka..ntah ape2 dibuatnye..dok sibuk merempitla tu agaknye..xserik2 jatuh byk kali pun..huhuhu..pak teh pak teh..ape2 pun..damia ngn pak teh memang rapat..xpenah pun dia nangis bile pak teh pegang,.maybe masa dalam perut dia asik dengar ibu dia bebel kat pak teh..so bile dah kuar..dia dah tau sape itu pak teh..





Us , Family In Law , Niece ,Nephew @ Senibong

Posted by Damia's Mommy at 11:41 AM 0 comments
weekend lepas g jalan2 ngn mak ngah..pakngah..ikah..alia..danial..maklong..paklong..ayah..n nenek..lepas penat main kat danga bay ..kitorang pun g senibung utk isi perut..rasa bersalah lak sebagai tuan rumah sebab aku langsung xmasak nasik sepanjang ari..kesian sume terpaksa menahan lapar..malam baru dapat makan..tu pun makan kat luar..huhuhu..sorry...bukan xnk masak..cume salah planning..kui3..



Damia xtahan lapar..terpaksa isap jari utk ilangkan lapar..huhuhu..
kak ikah bad mood..bangun tido..mamai+lapar..sian nenek terpaksa pujuk..



Alia sentiasa ceria..walaupun penat..tetap maintain..sian makngh n pakngah..perut dah keroncong..




danial poo poo...sebab tu muka dia masam jer..bad mood..hehehe..
Herm...seronok gak kumpul ramai2..dah lama xkuar sama2 ngn famili in law ku..:D
End


Thursday, July 23, 2009

CikYam..

Posted by Damia's Mommy at 2:40 PM 0 comments


Name: CIkYam
Age: -- masih muda trang tang tang...
Location:Bangi,Selangor.
Mode: In serious relationship with someone.
Descriptions: Orangnye cun..serius lawa..manis je senyuman dia ....Karektor dia..ermm...suke makan ayam..ari2 makan ayam..ubat xpenah sentuh...kalau sakit..cik yam akan gunakan antibodi dalam badan dia sepenuhnye tanpa bantuan ubat..huhuhu..jgn dipaksala..xde maknanye...
cikyam ni..ade skill yg kitorang kawan2 ni xde..iaitu skill nampak menda yg kitorang xnampak..menda ape..biarla kami je yg tau..hik3..cikyam ni manje org nye..pastu lembut ati..mudah ngt cair kalau kena pujuk..jadi kalau marah2 mcm mane pun dia..last2 dia lembut ati gak..hehehe..tu yg aku suke dengan cikyam ni..lagi satu cikyam ni pendengar yg sangat setia..ade je ape2 masalah..dia akan dok sebelah kita..bantu kita ..so sweeett...untung saper yg dapat yam nih..Hobi dia lebih kurang cam aku gak..suke tgk cd..kumpul cd2 cetak rompak yg ade..hhihihi..masa dtg jb tgk damia pun..dia sempat lagi memborong cd..hik3..
Tapi jgn xtau..cikyam ni orgnye suke pendam rasa..jadi jgn buat dia kecik ati..sebab nnt dia akan bersedih sorang2..Byk menda yg kitorang kongsi sama2 sepanjang 3 thn setengah..sonok sgt...

aku citer pasal cikyam ni..sebab cikyam ni mak angkat damia..dia la antara insan2 yg berada disisi aku disaat aku lahirkan damia(cikyam temankan aku dalam tepon)..dan lepas je damia kuar..yam antara yg terawal dapat berita..masa aku peknan..cikyamla yg selalu bg semangat kat aku..dia dah cop awal2 dah nk jadi mami damia..terima kasih yam...we love u....muah muah muah..!!

Friday, July 17, 2009

Minggu tanpa curi tulang...

Posted by Damia's Mommy at 5:14 PM 0 comments
Fuhh.!!..berpeluh aku minggu ni..nk kena setel pasal ISO9001...dah la opis ni ekon nye rosak..ditambah lak keje yg bos suh buat...berpinau mate aku..

Sepanjang minggu ni aku rasa aku bagaikan enjin kete turbo yang sentiasa dihidupkan..huhuhu..mau nye x..lepas je Mr.director datang...aku terus kena buat audit..prepare sume dokumen2 lama dan baru termasukla dokumen2 yg xpenah wujud sejak 6 bulan lepas yang terpaksa diwujudkan...

Xabis dengan tu,ditambah lak keje oleh Mr.Technical Director lak suh aku setel hal ISO nih..katenye aku kena siapkan dengan urgent sekali..aku pun terpaksala buat dua-dua keje ni..walaupun terbuku dihati ini..."mampu ke aku sorang buat sumer nih???" dan ati aku pun jawab gak.."aku mampu buat!!!dengan syarat gaji tambah..!!!" hohohoho...keje utk duit kan..kekekkeke..tapi bukan ler aku nk mintak naik gaji dalam masa terdekat..3,4 bulan lagi ke...

Berbalik kepada ISO yg aku xpenah buat selama hayat aku yg 27thn ni..boleh tahan gak keje ni..
At least..aku ade la pgalaman utk buat sume ni..sambil2 Mr.Tech Director perli aku.."hemm..lepas training sume2 pasal ISO...ko pun cabut tinggalkan company aku kan???"..huhuhu..soalan tu mg dah ade jawapannye...

Pasal ISO ni..utk permulaan..nampak la susah..tapi sbenarnye xde la susah sgt..just kena kerja keras je..tapi consultant tu terkejut gak la bile dengar aku yg kena handle sume2 ni sorang2..ye ar..dia kata kalau aku dapat handle sorang..memang aku ni ibarat mesin ar..huhuhu...ntahla..aku xpk director2 ni nk amik pekerja baru..

end.

Monday, July 13, 2009

Damia and her stuffs..

Posted by Damia's Mommy at 3:09 PM 0 comments
Semalam damia nampak hepi bila tgk nenek ngn cousin dia danial(1year4month) datang umah..kemain lagi dia..seronok je nampak..bila danial makan..dia pun mintak nk makan gak..
aku pun rasa sonok gak la..at least damia dah xsedih2 dah lepas kena tinggal dak wan...
cume yg xbest nyer..damia da mula tunjuk lokek dia..kedekut rupenye anak dara ibu nih..
nampak je danial amik mainan dia..mula la dia merangkak g kat danial..tarik mainan dia sambil marah2 danial..aduss..segan giler aku kat mak bapak danial..nampak sgt la anak dara aku ni kedekut..huhuhuhu...
pastu dia masuk buaian..tetiba nampak je danial pegang bantal dia..terus melalak2 mintak turun..sebab nk rampas balik bantal tuh..hohohoho..

tapi dalam pada kedekut barang dia..barang mainan danial nak lak dia amik..dengan penuh keyakinan..selambe je dia amik mainan danial...sian danial..sedih je muka sebab kena buli...huhuhu...

arap2 bila damia dah besar skit..ilangla penyakit kedekutnye..kalau x..terpaksala ibu ngn ayah tebal muka...

end

Saturday, July 11, 2009

Us@tesco xtra

Posted by Damia's Mommy at 3:39 PM 0 comments
emm..blk dr keje..aku ajak hubby g makan kt tesco.rasa mls nk msk..so hubby kate ok..sblm g..aku suap damia ngn nasi dulu tkt dia lapar.pas2 terus gerak ke tesco.smpi je tesco damia pn tdo..

Ayah Dah Pulang!!!

Posted by Damia's Mommy at 11:27 AM 0 comments
Yeyyyy..!!

Ayah dah pulang ..hehehe...suke hati...xde la rasa sunyi dah..cume yg xbest nye..wan damia balik kampung dah..tinggalkan damia..sedih je damia malam tadi..dah xceria mcm malam2 sebelumnye..agaknye dia tau wan dia dah balik tinggalkan dia..

So semalam kitorang try ceriakan dia..tapi nampaknye dia still xhappy..maybe sedih sgt kena tinggal tu...emm..aku pun rasa sedih bila mak balik..rasa sgt sunyi..yela..jarang2 dapat spend masa dgn mak sejak2 kawin ni...xpuas rasanye..

End..

Friday, July 10, 2009

My boss said..wife is wife..

Posted by Damia's Mommy at 9:21 AM 2 comments
Semalam borak2 ngn bos aku..melayan dia bercerita sambil2 aku dok belek akaun..dia pun suh aku pasang lagu kegemaran dia...aku pun layankan aje laa...pastu dia dengar dgn penuh kusyuk..
sampai aku pun cuak..tapi aku layankan aje..pastu dia suh aku ulang lagi-ulang lagi..sampai aku pun jadi hafal nyudahnye..pastu aku pun cakapla kat dia..

Aku:Boss..dengar lagu ni..mesti ingat kat wife yang jauh tu kan..(wife dia jauh..teramatla jauh nun kat luar negara).

Boss: Hah!! wife??? no way....!!!

Aku: Why sir??? Bukan ke ni lagu kegemaran..mengingatkan kita pada org yg kita syg..chenta...So kenapa xingat kat wife lak???

Boss: Mira...no way mira..xde lelaki dalam dunia ni ingat/membayangkan isteri bile nyanyi lagu2 cinta..xmungkin!!!

Aku: Serius?? biar betik...bis tu ingat sape??

Boss: Come on mira..Wife is wife..but chick still we need..!!Of cause this song reminded me to my chick!!!!

Aku: mak ai....biar betul...gile tul org laki....

Boss: Betul..memang sume laki gitu..xdenye depa nk ingat bini masing2...lainla kalau before kawin ..tu mg diorang akan ingt kat kita..tapi bile dah jadi bini..dah xde dah feel2 ni..kalau feel..mesti ngat awek arr...

Aku: Perrhh....maybe sesetengah laki je camtu..xkan sume laki gitu...

Boss: Jangan naif sgt mira..its man's nature..we cannot change that!!! Man is always a man...

End...

Thursday, July 9, 2009

PPSMI

Posted by Damia's Mommy at 2:08 PM 1 comments
Keputusan kerajaan memansuhkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) mulai 2012 adalah satu keputusan yang sewajarnya.

Setuju atau Tidak???

Kalau aku..aku x setuju..pada aku..ok jer kalau belajar sains n matematik dalam english..sebab nanti masuk u pun..sumernye dalam english..jadi xsalah pun..cume berat skitla nk bawak..tapi aku rasa..xperlula mansuhkan..just tambahkan tingkatkan mutu pembelajaran bahasa inggeris tu sendiri..latih guru2 dan bakal2 guru supaya dapat bg ilmu bahasa inggeris pada sume pelajar..
pada aku la..soal bahasa melayu bahasa kebangsaan tu bukan alasan untuk kita menolak belajar sains n math dalam english..

itu just pendapat peribadi aku la..(",)

Stupid dam dam...!!

Posted by Damia's Mommy at 11:24 AM 2 comments
Marah tul aku bile dengar pasal member2 aku yg dikianati laki sendiri..

AHHHH...menciiiii!!!

Serius aku rasa laki2 yg xreti hargai anugerah yang diberikan oleh Allah..iaitu seorang isteri..memang lelaki yg bodoh!stupid dam dam..!!

Sebelum dapat..masa bercinta..bagaikan laila majnun..shah jehan mumtaz..tapi bile dah kawin..makin lama makin hilang penghargaan dan hormat pada isteri..
Untuk permulaan..si suami ni bertukar2 no fon dlu..dgn awek chating..rakan kerja..dll
pastu main2 sms..tanye kabar..dll
pastu call masa line clear..
lama2 kuar dating..dan seterusnye...
Bile sang isteri dapat tau kegiatan xbermaruah si suami..
mula la si suami cover2 line..abis2 xdapat cover line..mulela salahkan isteri..xpandai jaga la..
xsedap masak aahh..mcm2 la alasan bodoh yg diberikan..
Last2 sumenye terabai..dan bila isteri mula bertindak..isteri yg akan dipersalahkan..

Maybe betul kata org..isteri jadi jahat sebab suami yg mulakan..

Kepada kawan2 aku yg disayangi..yg dikianati ..bersabarla..kuatkan semangat!!
ingat..BEST WOMAN WIN!!

Betul atau x..entahla..cume pada pandangan aku..masakan pokok bergoyang kalau xde angin yg tiup..
ZZaaaaaassssssssssssssssss......

Wednesday, July 8, 2009

KURSUS VS AYAH

Posted by Damia's Mommy at 1:57 PM 0 comments
Selamat tengah hari...sibuk tul aku 2 ,3 ari ni..mcm2 hal nk kena uruskan..ayah damia xde kat umah..still kursus..so aku terpaksa la uruskan sume hal umhtangga sorang2..sib baik mak ade kat umh temankan..huh!!

Hubby still kat melaka..ari2 aku akan tanye dia..ape yang dia buat kat sana..ermm..bukan nk siasat or menyibuk..cume nk tau je ape menda yg di kursuskan...adakah iyanye berguna??

Sejak ari pertama sampaila ari ni hari yg ke -10 hubby dok sana..aku xde lagi dengar diorang buat kegiatan yg best..ape yang aku dengar dari hubby..mcm aktiviti2 yang hanya layak dibuat oleh budak2 sekolah or student2 u.. Kesian hubby...terpaksa layan aktiviti2 ntah ape2 ni..

Pelik aku..sebab aku expect menda yg gempak..yg boleh meningkatkan daya kerja or kualiti kerja yg cemerlang..tapi..kalau dah public speaking pun bagi topik2 budak sekolah/kampus..mcm mane mereke2 yg g kursus ni nk jadi maju...berdaya saing...cemerlang terbilang..??bukankah itu hanya akan bazirkan duit kerajaan dan yg paling penting membuang masa!!

Kursus wajib dihadiri oleh semua kakitangan kerajaan ..tapi..wajarkah mereka dihidangkan dengan aktiviti2 yang langsung xdapat membantu malah menghabiskan duit kerajaan..baikla mereka sambung je kerja mereka ..xyah nk cari penganti semasa ketiadaan mereka kerana g kursus...

Aku bukanla nk kondem...cume..aku rasa sumer tu xmasuk akal..membazir..tapi maybe xsume akademi latihan mcm tu kot..maybe facilitator2 yg incharge kusus hubby aku ni dah ilang idea kot..tu yg main buat je tuh..huhuhuhu...jgn marah ekk sape2 yg terlibat..bukan nk kata..just pandangan ..n aku rasa la..akedemi2 yg terlibat patut jadikan akademi2 swasta sebagai contoh..sebab cara diorang handle kursus..sangat bagus..and worth it!!

Monday, July 6, 2009

HAVE U EVER REALLY REALLY LOVE ..

Posted by Damia's Mommy at 10:56 AM 0 comments
To really love a woman To understand her You've got to know what deep inside Hear every thought see every dream And give her wings when she wants to fly And when you find yourself lying helpless in her arms You know you really love a woman

When you love a woman You tell her that she's really wantedWhen you love a woman You tell her that she's the one She needs somebody To tell her that it's gonna last forever So tell me have you ever really Really, reallly Ever loved a woman?

To really love a woman To let her hold you Till you know how she needs to be touched You've gotta breath her And really taste her Until you can feel her in your blood When you can see your unborn children in her eyes You know you really love a woman

When you love a woman You tell her that she's really wantedWhen .you love a woman You tell that she's the one She needs somebody To tell her that you'll always be together So tell me have you've ever really, Really, really ever loved a woman? .

You've got to give her some faith Hold her tight A little tenderness You've gotta treat her right She will be there foryou Taking good care of you (you've really gotta love your woman) (yeah) And when you find yourself lying helpless in her arms You know you really love a woman .

When you love a woman You tell her that she's really wantedWhen you love a woman You tell her that she's the one She needs somebody To tell her that it's gonna last forever So tell me have you ever, really Really, really, ever loved a woman? Just tell me have you ever really, Really, really, ever loved a woman? .

Just tell me have you ever really, Really, really, ever loved a woman?
 

Happy ever after..(",) Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez